dimarts, 4 de maig del 2010

Mothers and Sons, Colm Tóibín

Aquest llibre m'ha arribat a través de l'Anna que a la vegada li va arribar per la recomanació d'un amic seu de llegir-se "A long winter", una de les històries que apareix en aquest llibre. De fet es tracta de vuit relats més o menys breus (entre 10 i 50 pàgines) i d'aquest "A long winter" que ja passa del centenar de planes. I cada un d'aquests relats té com a fil conductor la relació particular que hi ha entre una mare i el seu fill. De vegades, aquesta relació és la part central de la història, com per exemple a "A journey", però en altres és només un teló de fons o una excusa per explicar-te quelcom més, com a "Three friends". I un altre factor comú és la tristesa i melancolia que es desprenen de totes i cadascuna de les pàgines d'aquest llibre on gairebé no hi ha lloc per l'humor. Però a pesar d'això és un llibre que m'ha agradat moltíssim, que està escrit amb un anglès senzill que es llegeix molt fàcilment però que a la vegada et fa viure amb intensitat tot el que està succeint. Enseguida et submergeixes en els relats i sembla que tu mateix estiguis allà, compartint pàgina amb els protagonistes.

Una de les coses que segurament m'ha agradat més és que els relats gairebé mai no acaben. Són una instantània en la vida d'un grup de persones on el que importa no és el que els hi passarà als quadres o si uns podran refer la vida a Dublin o si uns altres trobaran la mare perduda, el que importa és l'instant vital dels personatges, els seus sentiments, els seus temors, les seves culpes.

I finalment, una mica com anècdota, també m'ha agradat reconèixer o sentir propers molts dels llocs per on transcorren els relats. La majoria passen a Irlanda (país de procedència de l'autor) i apart de Dublín s'esmenten llocs com Kilkenny o Drogheda, per on algun cop he passat. I a "A long winter" els fets passen en un petit poble prop de La Seu d'Urgell i els personatges tenen noms com Jordi, Miquel, Foix o Bernat, tot ben proper. En definitiva, una llibre que m'ha agradat molt i ja espero amb ganes tornar a llegir algun altre de l'autor.

2 comentaris:

gudrun ha dit...

Bé, només per concretar, diré que la recomanació va ser de l'autor en general, i no de A long winter en particular, ja que, de fet, el meu amic no l'ha llegit. A mi el Mothers and Sons em va semblar una mica irregular, però ja passa, que ens els reculls de contes sempre n'hi ha alguns que no et fan el pes.

Ara fa poc he acabat de llegir Brooklyn, l'última novel·la que ha escrit en Tóibín. És la història d'una noia d'Enniscorthy (Irlanda) que emigra a contracor forçada per les circumstàncies a buscar-se un futur. Amb la seva subtilesa, en Tóibín ens fa entrar dins dels sentiments de l'Eillis, amb totes les seves pors, alegries i contradiccions. Molt recomanable.

Anònim ha dit...

http://www.strubell.cat/blog/1274/bullfighting-ban-is-sweet-revenge-for-catalonia-colm-toibin-a-the-guardian-de-londres-31.7

Aquest autor va viure un temps a Catalunya, per això segurament situa una de les seves narracions a Catalunya.