dijous, 8 de maig del 2008

100 Qüestions per entendre l'atmosfera, Jordi Mazón i Marcel Costa

Aquest llibre no enganya. Es tracta de 100 preguntes amb les corresponents respostes sobre temes relacionats amb tots els fenòmens que tenen lloc a l'atmosfera. És un llibre de molt fàcil lectura, d'una rigorositat científica exquisida i per tots els públics. I una cosa que també m'ha agradat molt ha sigut l'us d'exemples de les nostres terres per explicar els diferents fenòmens. Llegint-lo, no només he aprés molt sobre meteorologia i climatologia sinó també el significat de moltes paraules catalanes que desconeixia.

El que sí que us recomanaria és que no us el llegiu com jo, tot seguit com si fos una novel·la, pregunta rere pregunta. Perquè cada una de les 100 qüestions és completa, amb el que ens podem trobar que per respondre a una pregunta primer ens hagin d'explicar algun altre fenomen del que potser segurament ja haurem llegit l'explicació. Però aquest fet fa que, al meu parer, aquest llibre es converteixi en un llibre de referència i consulta obligat per tothom que tingui un mínim interès a saber què passa al seu voltant.

Sabíeu que un llamp no és el mateix que un llampec? Sabeu perquè el cel és blau de dia i més vermellós quan el Sol està baix? Sabeu com es formen els núvols? I la pluja? I com podem predir el temps que farà mirant al cel? Tot això i més ho trobareu en aquest deliciós llibre.

4 comentaris:

eva ha dit...

Pere, una resposta, per favor!!! Explica'ns alguna de les respostes a les preguntes que escrius...!!

gudrun ha dit...

Sí, això! Explica'ns per què plou els cap de setmana en que decidim fer activitats a l'aire lliure...

Gemma ha dit...

Je je je, la colla amb els que surto a escalar, dels meteoròlegs en diuen mentiròlegs!
Tot i que aquest cap de setmana ho han encertat de ple... però no em queixo, que fa falta que plogui :)

Pere ha dit...

Em temo que no respondré a cap de les preguntes, així creo inquietuds i ganes d'aprendre ;) Només diré que no ens cal protegir-nos dels llampecs però sí dels llamps :)

Gudrun, no és que plogui més quan programeu activitats a l'aire lliure, sinó que quan no les programeu (o entre setmana) no sou realment conscients del temps que està fent.

I Gemma, sembla mentida, però els meteoròlegs "l'encerten" gairebé sempre. Recordeu que estem parlant de ciència, amb el que les prediccions es basen en models que tenen els seus corresponents marges d'error (que jo crec que acostumen a estar al voltant de les 12h si es vol precisar el temps en territoris petits). Per tant us heu de fixar només en les previsions per l'endemà, mai a més d'un dia de distància. Jo ja fa uns quants anys que cada matí abans de sortir al carrer miro la previsió pel dia i encara mai m'ha enganxat una pluja sense que dugués amb mi el paraigua o l'impermeable. De debò !