diumenge, 28 de setembre del 2008

War with the Newts, Karel Capek

Aquest llibre de l'autor txec més important de la primera meitat del segle passat (segons la contraportada) me'l va deixar l'Anna en la seva traducció a l'anglès. Seria bastant difícil classificar aquest llibre en cap gènere de novel·la particular, ja que podria estar dins dels llibres de ciència-ficció, dels de crítica social, dels bèl·lics o fins i tot dins dels d'humor. És a dir, és un llibre amb tots aquests ingredients.

Explica la història del descobriment d'una espècie de salamandra capaç de bipedisme, de la mida d'un nen i amb mans de quatre dits. I no només això sinó que són molt intel·ligents i són capaces de parlar i evolucionar molt ràpidament. El llibre ens va relatant com al començament els humans utilitzen aquesta espècie d'amfibi com a ma d'obra esclava i capaç de les obres d'enginyeria hidràulica més avançada. Fins que poc a poc, la capacitat reproductiva i d'aprenentatge de les salamandres les va fer escalant posicions en el rànquing d'espècies civilitzades i el xoc brutal i inevitable amb els humans té lloc.

El llibre està escrit sense cap protagonista clar, a base de diferents episodis succeïts a diversos llocs del món i amb diversos humans com a contrapart de les salamandres. I la intenció de l'autor és clara: satiritzar el mode de vida de la seva època (està escrit l'any 1936), criticar tant el capitalisme desenfrenat com el comunisme i donar un crit d'alerta a la fe cega en els nous avenços tecnològics que tant de bé poden fer però que fora de control poden arribar a ser desastrosos. I crec que precisament tota aquesta crítica és el punt més feble del llibre, ja que tota la part central del mateix està construida per parlar sobre tots aquests temes de manera que es talla una mica el fil de la història inicial. I quan cap al final es torna a reprendre aquest fil es fa massa evident la manca de continuitat. Però això no evita que tant les parts inicials com finals siguin esplèndides, molt divertides i també molt iròniques; amb un cos central que no està a l'altura de la resta del llibre però que no per això deixa de ser també interessant de llegir.

En resum és un llibre que val la pena llegir, que està ple de reflexions molt interessants sobre l'ordre social humà i sobre el concepte tant estrany d'Humanitat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No coneixia aquest llibre i després de llegir els teus comentaris tinc ganes d'aconseguir-ho ni que sigui en la versió anglesa. Aprofito per afegir que un dels meus escriptors preferits és també txec i no és precisament Milan Kundera, sinó Bohumil Hrabal.

Salutacions!

gudrun ha dit...

Al castellà està traduït com "La guerra de las salamandras". Hi ha una edició de Hiperión de 1992, no sé si n'hi ha d'altres més recents.

Ja que en Pere no ho ha dit al post, Capek és conegut per haver introduït la paraula "robot", tot i que se la va inventar el seu germà Josef (que era pintor).

A mi també m'agrada molt Hrabal!

Anònim ha dit...

Les contraportades van com van sempre que serveixin per vendre llibres. L'autor xec més important és l'instaurador del xec com a llengüa literària moderna: Jaroslav Hašek.

Hi ha una edició nord-americana de War with the Newts que porta la introducció d'Ivan Klíma. Diria que és la que més convé llegir fins que algú d'aquí tingui la idea de treure-la en català, ben treta. Prou Zafón i més Čapek!