dimecres, 5 de setembre del 2007

El cap perdut de Damasceno Monteiro, Antonio Tabucchi


Passable novel·la negra, que comença amb un cos trobat decapitat en un parc a Porto. El protagonista és un jove periodista, frustrat escriptor que malvèn en seu talent escrivint cròniques sensacionalistes en un diari de successos de Lisboa.

La idea és semblant a la del musical Chicago, és a dir, la influència de la premsa i l'opinió pública en un judici. L'advocat és un personatge entranyable que us agradaria que fos qualsevol cosa menys el vostre advocat, però que destil·la al llarg de tota la novel·la idees sobre la filosofia del dret que són molt interessants. Elena, pot ser que gaudeixis d'aquests detalls. Els assassins, policies corruptes, i de rerefons, la denúncia de les tortures a les comissaries de Portugal, i de les tortures en general. El millor personatge, totalment secundari, és el gitano que troba el cos, al primer capítol. Penso que el primer és el millor capítol de tot el llibre.

He dit passable perquè si és cert que és molt interessant, i que presenta idees al voltant de les quals la història guanya consistència, no m'ha acabat de captivar, el personatge del periodista no me'l crec, i està molt lluny d'haver-me atrapat en la història. Suggereixo la idea que pot ser que la traducció que tinc no sigui per tirar coets, algú l'ha llegit en castellà (o portuguès, clar)?